VAJDASÁG-projekt

A Vajdaság területén egykor működött papírmalmok történetének, helyének, termékeinek, vízjeleinek feltárása, összegyűjtése, azonosítása, digitális dokumentálása. Vízjelkutatás a múzeumokban, levéltárakban, az eredmények közzététele.

     Témavezető: Mór György

Eredmények 2014-ben:

A Vajdasági Múzeum Évkönyvében Mr Lidija Mustedanagić (múzeumi tanácsos, Vajdasági Múzeum) és Mór György (MAPAVIT, Újvidék) szerb nyelven megjelent tanulmányában ismerteti, hogyan sikerült a vízjel alapján megállapítani a kézirat keletkezésének lehetséges időpontját. A tanulmányhoz jegyzet és irodalomjegyzék is tartozik.

A tanulmány eredeti címe: Mr Lidija Mustedanagić- Mór György: Fenomen vodenog znaka i novi pogled na mesto i vreme nastanka „Rokopisnog Cetvorojev Andelja iz 16. veka”

Fordítás (Mór György): Mr Lidija Mustedanagić- Mór György: A vízjel fenoménja és új nézet a XVI. századi négyes evangélium keletkezésének helyéről és idejéről

Kivonat: A papír története a papirusztól és pergamentől a kínai, arab és európai papírkészítésig, észak-olaszországi (Fabriano) majd holland, német és más európai papírkészítésig. A középkori európai papírkészítés különösen érdekes a vízjelek használata miatt, ugyanis itt készítettek először vízjeles papírt. Ezek tanulmányozása vezetett a filigranológiához, a vízjelkutatás tudományához, amely a vízjelek leírásával és magyarázatával foglalkozik, segítséget nyújtva a kéziratok és könyvek datálásához, megállapítva a felhasznált papír keletkezési idejét. A mi esetünkben új meghatározást tesz lehetővé a Vajdasági Múzeum tulajdonában lévő, a XVI században keletkezett, Négyes evangélium egyik jellegzetes vízjele. A vadkan-vízjel néhány változata segített meghatározni a kézirat keletkezésének lehetséges időpontját.

Kulcsszavak: papír, papírmalmok, középkor, vízjelek, filigranológia, digitalizáció, XVI századi kéziratos négyes evangélium, vadkan vízjel.

Fejezetek:

    A papír (elő)története, három nagy civilizáció tanúja

    A papírkészítés folyamata a papírmalmokban

    Fabrianotól Európáig: a vízjel mint európai találmány

    A vízjelek kutatása, gyűjtése és digitalizációja

    A vízjelek szimbóluma és vizuális identitása

    A vízjelek változatai (variánsai) 

    A Vajdasági Múzeum vaddisznó (vadkan) vízjelének története

 

   2014. október 7-én az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban Mór György előadása és kamarakiállítás A cserevicsi postaállomás vízjelei