Varázslat papírral és fénnyel - Vízjelkutatás határok nélkül!

A Magyar Papír- és Vízjeltörténeti Társaság – MAPAVIT – pályázatot hirdet a régi papírok vízjeleinek felkutatása és keletkezési adataik felderítése érdekében. A pályázat célja nemzeti kultúránk hagyományainak megőrzése, dokumentálása és ápolása.

A pályázaton részt vehet minden, Magyarországon vagy a határon túl élő felnőtt személy vagy iskoláskorú fiatal. Várjuk a Felvidéken, Erdélyben, Kárpátalján, Délvidéken élő, vízjelek iránt érdeklődők jelentkezését is.

A pályázat témája a 14. század elejétől a 20. század közepéig készített papírokban látható vízjelfigurák, ábrák, jelek, szimbólumok keresése.

Díjazás: Díszoklevél és díszvízjelek. A legjobb pályamunkák megjelennek a Magyar Vízjel című folyóiratban és az egyesület honlapján. Nem a megtalált vízjelek mennyisége, hanem a vízjel ritkasága, különlegessége számít.

Pályázni kizárólag elektronikusan lehet. A pályaműveket e-mailben kérjük beküldeni a mapavit@gmail.com címre.

Technikai adatok: ábra JPEG vagy TIFF formátum, 300 dpi. Szöveg Word formátum, a beküldő nevével, korával, elérhetőségével.

Beküldési határidő: 2012. október 30. Meghosszabítva 2013. december 30-ig.

Díjkiosztás: 2014. január.

Egyesületünk honlapja: https://mapavit.extra.hu

https://mapavit.webnode.hu/

Hasznos tudnivalók

Magyarországon már a 14. század elejétől használunk vízjeles papírt. A papírkészítő-mesterek gyakran rejtettek el olyan jeleket (vízjeleket), amelyek csak a fény felé tartva válnak láthatóvá. A vízjelek különböző szimbólumokat, betűket, neveket, figurákat, emblémákat, címereket, kereskedelmi jelképeket hordoznak, szépen ívelt grafikával, gyakran művészi kivitelben.

1. Lépés: A vízjel felderítése. A papírt tartsuk a fény felé, és alaposan vegyük szemügyre, hogy vannak-e benne olyan jelek, amelyek egyébként nem láthatók. Lehet, hogy a vízjelvonalak nehezen láthatók, mert írott vagy nyomtatott szöveg vagy rajz elfedheti.

2. Lépés. A vízjel megjelenítése (lerajzolás vagy fényképezés, esetleg mindkettő segítségével). Ehhez a papírt át kell világítani, ezért napfényes ablaküvegre vagy átvilágító asztalra helyezzük. Rajzoláshoz ráteszünk egy vékony, tiszta papírlapot vagy pauszt, és puha grafit ceruzával  átmásoljuk a vízjelképet. Ne nyomjuk rá a ceruzát, nehogy megsérüljön az eredeti papír! Figyeljünk arra, hogy a vízjel állása nem mindig azonos a papíron látható írással.

3. Lépés. Az adatlaphoz szükséges adatok felvétele, az adatlap kitöltése. Az adatok kitöltése értelemszerűen történik, az sem baj, ha valamelyik adat hiányzik vagy nem olvasható.

4. Lépés. A kész pályázat elküldése e-mailben (rajz vagy fotó és adatlap) a mapavit@gmail.com címre.

 

Varázslat Papírral és Fénnyel adatlap

2013.

Vízjelgyűjtő neve, kora, elérhetősége:

A vízjeles papír jellege (oklevél, irat, levél, könyv, egyéb):

A vízjeles papír keltezése:

Papírlap mérete (mm): szélesség ………magasság ………

Vízjel mérete (mm): szélesség …………magasság ………

Papír színe (fehér, szalmasárga, világosbarna, kékes, zöldes, szürkés, egyéb)):

Vízjelábra megnevezése (emberalak, növény, állat, címer, tárgy, felirat, monogram, egyéb) Watermark-Terms / Vízjel-szakkifejezések és ikonok:

 

Egyéb, fontosnak tartott adatok vagy rövid történet arról, hogyan lelt rá a vízjelre:

A Digitális Magyar Vízjel Adatbank / DMVA  -ban érdemes utánanézni, hogy megtalálható-e ott hasonló vízjel, ha igen, célszerű ezt a tényt is feljegyezni az adatlapra: